Vandaag tijd voor een lekker soepje met een echte wintergroente: de knolselderij. Niet een groente die vaak als eerste wordt gekozen in het groentevak. Daarom zet ik hem vandaag in het zonnetje.
Wat hebben we daar voor nodig:
- 1 knolselderij
- 1 dikke winterwortel (of een paar kleinere exemplaren)
- 1 prei
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 liter groentebouillon
- 1 el olijfolie
- een paar takjes peterselie of tijm voor de garnering
- blender of staafmixer
- scherp mes
Wat moeten we daar voor doen:
- Verwarm de olijfolie in een grote pan. Pel de ui en snijd in ringen. Snijd de teentjes knoflook in plakjes en voeg beiden bij de olijfolie in de pan.
- Kook ondertussen het water en voeg daarbij de groentebouillonblokjes.
- Pak een goed, scherp mes en snijd de kop en kont van de knolselderij af. Hierdoor kan je hem stabieler neerzetten om vervolgens de zijkanten van de schil te verwijderen. Snijd de knolselderij vervolgens in stukjes. Het hoeven geen ieniemini kleine blokjes te zijn want we gaan de soep straks nog pureren. Zorg er wel voor dat de stukken niet te dik zijn want hoe dikker, hoe langer het duurt voordat ze zacht en gaar zijn.
- Voeg de knolselderij bij de ui en knoflook in de pan en fruit dit nog even aan.
- Snijd nu de wortel en prei in kleine stukjes.
6. Voeg 2/3e van de wortel en 2/3e van de prei toe aan de pan samen met de groentebouillon.
7. Laat de soep 10 minuten koken op halfhoog vuur.
8. Gebruik de staafmixer of blender om de soep mooi glad te pureren.
9. Voeg nu de laatste wortel en prei toe aan de soep en laat nog 5 minuten doorkoken tot ook dit helemaal zacht en gaar is.
10. Schenk de soep in de kommen. Ik had zelf nog verse tijm liggen die ik heb gebruikt als garnering, maar je kunt natuurlijk ook wat verse peterselie gebruiken. Uiteraard kun je als je dit ook niet in huis hebt wat gedroogde kruiden gebruiken 🙂
Ik hoop dat jullie deze gezonde knolselderijsoep ook gaan maken en ben benieuwd of jullie hem lekker vinden. Liefs Fardau