Fardau met de lekkerste groenten van juni

De lekkerste groenten van juni & waarom je ze moet eten

Fardau met de lekkerste groenten van juni
Fardau met de lekkerste groenten van juni- The Healthy Life Company

Niet te geloven, we zijn alweer halverwege het jaar! Deze 6e maand van het jaar is genoemd naar de Romeinse godin Juno, de vrouw van Jupiter en is de maand van de zonnewende, de langste dag van het jaar. Wat heeft dit met de lekkerste groenten van juni te maken? Heel simpel, langere dagen is meer zonlicht en meer zonlicht is een betere groei voor veel groentes. Er zijn dan ook heel veel lekkere groentes te verkrijgen in juni.

Juniregen is Gods zegen. Komt zonneschijn daarbij, dan maakt hij boer en stadslui blij.

Maar ik kan jullie natuurlijk niet 10 (digitale)A-4tjes onder de neus duwen om alle juni groenten onder de aandacht te brengen.

Daarom licht ik deze maand weer 3 knollen, stelen of bladen uit om in het junizonnetje te zetten.

Hier komen ze in alfabetische volgorde:

  1. Koolrabi
  2. Paprika
  3. Spinazie

Koolrabi, een prachtige onbekende knol

Koolrabi
Koolrabi- The Healthy Life Company

De koolrabi is er weer zo een. Een uit ‘ De Lijst Der Vergeten Groenten’

Ik vind het eigenlijk wel een leukerd. Een mooie lichtgroene knol met bovenop een paar blaadjes. Natuurlijk is de paarse variant absoluut de echte beauty, maar als je hem schilt is hij net zo lichtgroen als zijn broertje en qua smaak is er ook geen verschil.

Nee, een koolrabi is GEEN koolraap!

Is een koolrabi hetzelfde als een koolraap? Nee, ondanks dat ze qua naam enigzins op elkaar lijken en allebei in ‘ De Lijst Der Vergeten Groenten’ voorkomen zijn ze behoorlijk verschillend.

Een koolraap is een echte wintergroente en groeit onder de grond. Een koolrabi is een lente/begin zomer groente en groeit juist boven de grond.

Hoe bereid je de koolrabi?

De koolrabi is een neefje van Berend Broccoli en Tante Bloemkool.

Je kunt met hem echt alle kanten op. Kook je de koolrabi, dan smaakt hij een beetje zoals bloemkool met wat extra pit. Eet je hem rauw, bijvoorbeeld in een salade, dan heeft hij een friszoete smaak, een beetje zoals radijs, maar minder scherp.

Je kunt de koolrabi koken, stomen, in de oven doen of rauw eten, maar wat je er ook mee doet: SCHIL HEM EERST!

De schil van de koolrabi is hard, taai en smakeloos.

Ontdoe hem dus eerst van zijn jasje en probeer de koolrabi eens in deze heerlijke koolrabisalade met wortel en appel.

Koolrabi salade met wortel en appel
Koolrabisalade met wortel en appel – The Healthy Life Company

Voedingswaarde koolrabi

De koolrabi is lekker laag in calorieën, 28 kcal per 100 gram en zit vooral vol met vitamine C. Hij scoort ook goed op vezels, kalium en magnesium. Een lekker gezond knolletje dus.

Dan gaan we nu verder met nummer 2 in dit lijstje van de lekkerste groenten van juni: de paprika.

Paprika

Paprika's
Paprika’s in alle kleuren- The Healthy Life Company

Tja, wat moet ik erover schrijven he? De paprika is een all time favorite van velen. Hij past in elke keuken, in bijna elke saus, bij het ontbijt in een omeletje, tussendoor als snackgroente, bij de lunch en het diner.

En vergeet niet hoe vaak ‘ paprika’ wordt toegevoegd aan snacks… paprikachips, rijstwafels met paprika, paprikacrackers, borrelnootjes met paprika.

*Je begrijpt dat er geen echte paprika aan paprikachips e.d. wordt toegevoegd, maar kruiden en specerijen die een paprikasmaakje geven aan een product.

En dan nog producten als paprikaspread, paprikatortilla, kipfilet- of boterhamworst met paprika, vis met paprika, aardappels met paprika, olijven gevuld met paprikapasta en zo kan ik nog wel even doorgaan. Blijkbaar zijn we GEK OP PAPRIKA 🙂

Waarom paprika eten?

Natuurlijk gewoon omdat het een lekkere groente is met een zoete smaak. Maar ook vanwege zijn gezonde eigenschappen:

  • Paprika is een van de groentes met de meeste vitamine C
  • Paprika is goed voor een gezonde huid
  • Paprika is een koolhydraatarme groente
  • Paprika’s bevatten luteïne en zeaxanthine wat zeer belangrijk is om goed te kunnen blijven zien

Meer over gezonde ogen en voeding kun je lezen in: Hoe voeding en leefstijl kan zorgen voor gezonde ogen

Wat is het verschil tussen groene, gele en rode paprika?

De groene paprika is eigenlijk een onrijpe paprika en dat is dan ook de reden waarom deze variant een beetje bitter is. De gele paprika is alweer een stukje rijper, de oranje nog wat rijper en de rode paprika is de rijpste, en de zoetste van allen en daardoor ook de favoriet.

Dus het antwoord is simpel: de rode paprika is het gezondst?

Fout! Hoewel de rode variant het meest rijp is is hij niet perse het gezondst.

De samenstelling van de voedingsstoffen van paprika’s verschilt namelijk per kleur

  • De rode paprika bevat het meeste betacaroteen, de stof die door je lichaam wordt omgezet in vitamine A.
  • De gele paprika bevat geen betacaroteen, maar wel veel vitamine C en vitamine E.
  • De groene paprika is dan weer degene met de meeste vezels.
  • En de nieuwkomer, de oranje paprika is de topper op het gebied van zeaxanthine, een xanthofyl kleurstof die alleen in planten en in de gele vlek van je oog voorkomt en daardoor erg belangrijk is voor de gezondheid van je ogen.

Kortom, elke kleur paprika heeft zijn eigen voedingswaarde en de beste keus is dus lekker te variëren met alle kleuren.

Spinazie a la blub

Schaaltje verse spiazie
Een schaaltje met verse spinazie – The Healthy Life Company

Dan zijn we nu toegekomen aan de laatste in het rijtje van de lekkerste groenten van juni: Spinazie.

Spinazie is de perfecte combinatie groente. Hoewel ik vroeger, als kind, spinazie alleen lekker vond als het ‘ spinazie a la blub’ was, oftewel spinazie à la crème, kies ik tegenwoordig liever voor een gezondere variant.

Gewoon lekkere, verse spinazie.

Je roert het zo als (extra) groente door je pasta( lekker met wat zalm), door je ovenschotel, in je smoothie of lekker rauw in je salade.

Hoe zit het nu ook alweer met spinazie, vis en schelpdieren?

Omdat spinazie een nitraatrijke groente is, waaruit nitriet kan worden gevormd, werd er voorheen gedacht dat dit in combinatie met vis en schaal- en schelpdieren schadelijk is omdat bij deze combinatie de nitriet ook tot nitrosamines worden gevormd, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Recent onderzoek heeft ondertussen uitgewezen dat de hoeveelheid schadelijke stoffen zo laag is, dat dit echt niet direct schadelijk is voor je gezondheid. Je zou namelijk elke dag vis met bladgroenten moeten eten voordat dit een risico vormt voor je gezondheid.

Eet dus niet elke dag bladgroenten, drink niet elke dag bietensap en maak voor baby’s geen flesvoeding aan met water uit privébronnen omdat dit water hogere concentraties nitraat kan bevatten. Wissel voldoende af met nitraatarme groenten en bewaar verse nitraatrijke groenten niet langer dan 3 dagen in de koelkast.

Hoe gezond is spinazie nu eigenlijk?

Ja, het was natuurlijk te verwachten met die mooie donkergroene bladkleur: heel gezond natuurlijk. Het zit boordevol kalium, vitamine K en vanuit de groep der carotenen bevat het twee xanthofyl kleurstoffen namelijk luteïne en zeaxanthine. Dit tweetal zijn antioxidanten die beschermen tegen de oogziekte macula degeneratie.

Spinazie, ijzer en Popeye

We kennen hem natuurlijk allemaal: popeye de sailorman!

Dit grappige cartoonkarakter, staat erom bekend dat hij heel veel blikjes spinazie eet, waardoor hij supersterk is, en zijn aartsvijand Brutus elke keer weer kan verslaan.

Maar wist je dat Popeye zoveel spinazie eet dankzij de Amerikaanse overheid?

In de jaren ’30 zat de economie van Amerika in een recessie en was vlees erg duur en schaars. Er moest een alternatief komen zodat de gewone burger ook voldoende ijzer zou binnenkrijgen. De keuze viel op spinazie. Deze groente is goedkoop, groeit supersnel en kan ook nog ingeblikt worden, wat natuurlijk perfect is voor de grote industriële bedrijven.

Deze redenen plus het feit dat de Duitse scheikundige Erich von Wolff in 1870 had ontdekt dat spinazie veel ijzer bevat, zorgde ervoor dat de keuze op spinazie viel.

Er was alleen nog een boodschapper nodig die het volk kon overtuigen, en wat werkt dan beter dan een populair cartoonkarakter waar iedereen dol op is.

Het geheim van Popeyes spieren en kracht bleek spinazie: Dus eet spinazie als je net zo sterk wilt worden als Popeye!

Deze campagne van de Amerikaanse overheid werkte fantastisch. De gedachte: ‘ Spieren = spinazie eten’ was in de hoofden van de consument blijven hangen want de verkoopcijfers van spinazie stegen met 30% !!!

Alleen ging er iets mis….

Onderzoeker Erich plaatste een komma verkeerd in zijn publicatie. De 3,5 mg ijzer die spinazie in werkelijkheid bevat per 100 gram, was nu veranderd in 35 mg. 10 x zoveel dus!

Niemand had deze rekenfout in de gaten en spinazie werd de nummer 1 groente van de jaren ’30 in Amerika.

Wat is jouw favoriete groente van juni? En eet jij wel eens koolrabi? Laat het me weten hieronder in de comments. Liefs Fardau

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *