Fardau met de lekkerste groenten van juli

De lekkerste groenten van juli & waarom je ze moet eten

Fardau met de lekkerste groenten van juli
De lekkerste groenten van juli – The Healthy life company

Het is tijd voor echte zomergroenten. Tijd voor de lekkerste groenten van juli. Laten we chronologisch beginnen met de D van..doperwt.

De doperwt, tuinerwt, groene erwt oftewel de erwt

Doperwten
Doperwten-The Healthy Life Company

Allereerst wat is het verschil tussen al deze erwten?

Simpel gezegd: niets!
Iets minder simpel (maar toch nog simpel 😉 ) Er is een verschil in structuur, tuinerwten zijn een beetje groter en gele erwten zijn een beetje zoeter.

Nu zul je misschien denken: ‘ Hoezo is de doperwt één van de lekkerste groenten van juli? Ik eet niet vaak doperwten in de zomer’ of ‘ Ik associeer doperwten niet echt met de zomer.’ Dat is niet zo raar, want die geinige, groene knikkertjes verdwijnen bij ons meestal direct in een blik of in een pot achter glas, of ingevroren, voordat ze bij jou op je bord liggen.

Waarom zie je bijna nooit verse doperwten in de winkel liggen?

De reden dat doperwten bijna nooit vers in de winkel liggen is dat doperwten na het oogsten nogal snel de aanwezige suikers omzetten in zetmeel. Hierdoor verliezen ze hun zoete smaak en worden ze nogal melig.

Omdat verse doperwten in juli worden geoogst en in deze maand wel vers in de winkels liggen reken in de doperwt bij de lekkerste groenten van juli.

Het is wel even zoeken, en de meeste kans om verse doperwten te vinden is bij een (gespecialiseerde) groenteboer, de bio winkel en op de markt. Een verse doperwt zit nog in de peul en moet je dus ouderwets ‘ doppen’.

Houd er rekening mee dat de peulen mooi bolrond moeten zijn en dat je de erwt moet zien zitten in de peul. Tweede punt om rekening mee te houden:

Van 500 gram doperwt peulen, houd je na het doppen ongeveer 200 gram doperwtjes over.

Anders dan bij bijvoorbeeld peultjes, eet je bij doperwten alleen de erwt en is de peul oneetbaar. Dus als je verse doperwten koopt: koop royaal!

Hoe gezond zijn doperwten?

Zoals te verwachten is: heel gezond. Doperwten zijn rijk aan koolhydraten, eiwitten, voedingsvezels en vitamine B1, B3, B11(foliumzuur), vitamine C en kalium.

Bereidingswijze en welke kiezen?

Kies het liefst voor verse doperwten of diepgevroren doperwten (meestal tuinerwten genoemd) met of zonder worteltjes. De diepgevroren variant is net zo gezond als de verse variant en ook lekker knapperig.

De varianten en blik en glas bevatten zout en soms suiker. Dit is uiteraard minder gezond.

Daarnaast zijn doperwtjes uit blik of glas voorgegaard waardoor ze nogal smeuïg zijn..tja..daar daar houd je van of niet.. 😉 Oké ik kan het niet nalaten mijn persoonlijke mening hierover te geven..laten we zeggen dat mijn gedachten gaan naar het bejaardenhuis op de hoek van de straat… 🙂

Bereidingstip: Ontdooi diepvries doperwten niet! Gooi ze gewoon gelijk in de pan met een bodempje water en laat ze 4-6 minuten koken. Hierdoor houden ze de meeste smaak en knapperigheid.

Je kunt verse en diepvries doperwtjes ook prima roerbakken. Ook hier geldt: gewoon bij de overige ingrediënten in de pan mikken en net als bij het koken 4-6 min meebakken.

Inspiratie nodig voor gerechten met doperwtjes?

Kies voor een frisse doperwtjesspread voor op brood of cracker of voor een lekker bosuisoepje met vegaballetjes en tuinerwtjes of een lekkere volkorenpasta met makreel en tuinerwtjes.

Dan nu verder met de komkommer.

Komkommer
Komkommer- The Healthy Life Company

Komkommertijd!

Als er 1 groente is die voor mij zomergroente te boek staat dan is het wel de komkommer. Hij wordt het hele jaar gegeten, maar als de mussen van het dak vallen en ik op mijn strandbedje van het weer aan het genieten ben..dan is een lekker stuk komkommer mijn beste vriend om wat frisheid en vocht binnen te krijgen.

Het is niet voor niets in juli en augustus komkommertijd. Deze term verwijst naar de zomerperiode waarin veel mensen op vakantie zijn en er daardoor weinig nieuws te melden is. Maar het is ook de tijd dat de komkommer op zijn lekkerst is.

Komkommer, een hydraterende stengel met veel gezonde eigenschappen

De komkommer is één van de meest populaire groenten in Nederland en dat is goed nieuws! Deze groene stengel die tot 40 cm lang kan worden (officieel kunnen ze wel tot 75 cm lang worden, al gebeurt dat bijna nooit omdat komkommers onrijp geoogst worden) is namelijk zeer gezond.

Ondanks dat een komkommer voor maar liefst 97% uit water bestaat (vandaar die hydraterende eigenschappen en maar een schamele 14 kcal per 100 gram) bevat deze kanjer toch veel voedingsstoffen.

De voedingsstoffen van de komkommer zitten vooral in de schil. Dus hoe je hem ook wil eten SCHIL DE KOMKOMMER NIET!!!

Schillen is echt zonde want in de schil vinden we het caroteen luteïne, wat bijzonder goed voor je ogen is, maar ook calcium en magnesium (goed voor je botten) en kalium dat bloeddruk verlagend kan werken.

Nu denk je misschien: ‘ Goed, dan eet ik het stevige gedeelte en laat ik dat snotterige, waterige middenstuk maar voor wat het is, maar MIS! want dit deel zorgt juist voor de hydratatie (lees mooi huidje) en vezels die je darmen dankbaar zullen gebruiken.

HELEMAAL OPETEN DUS DIE KOMKOMMER!

Als laatste in dit stuk over de lekkerste groenten van juli mag de tomaat natuurlijk niet ontbreken.

Tomaatje hier, tomaatje daar..

Tomaten
Tomaten – The Healthy Life Company

Ik denk dat deze plant uit de nachtschade familie nog wel populairder is dan de komkommer. Hoewel de komkommer vooral rauw wordt gegeten (al kan hij ook prima in een stoofschotel) wordt de tomaat bij bijna alle bereidingswijzen die er zijn gebruikt. Rauw, gebakken, als soep, in de salade, in stoofschotel, in saus, in bijgerecht en als sap. De tomaat is een echte alleskunner in de keuken.

Hoe roder, hoe beter: zon & lycopeen

Meneer en mevrouw tomaat zijn echte zonaanbidders en daarom geldt dan ook: hoe roder, hoe beter. Want hoe roder de tomaat is, hoe meer zon hij heeft gehad en hoe zoeter hij zal smaken. Maar dat niet alleen, want hoe roder de tomaat is, hoe meer lycopeen hij zal bevatten. Deze anti oxidant is namelijk rood van kleur en heeft een beschermende werking tegen prostaatkanker, zonneschade en hart- en vaatziekten.

Verhitten & olijfolie

Om het meest te kunnen profiteren van de gezonde eigenschappen van de lypoceen in de tomaat kun je de tomaat het beste verhitten. Door het verhitten van de tomaat worden de celwanden van de tomaat kapotgemaakt waardoor er meer lycopeen vrijkomt. Als je dan ook nog een beetje olijfolie aan je tomatengerecht toevoegt ben je helemaal goed bezig, want door het vet wordt de lycopeen beter opgenomen door je lichaam.

Natuurlijk bevatten tomaten naast lypoceen nog een boel andere gezonde voedingsstoffen. Zo bevat een tomaat ook veel vitamine A, vitamine C, voedingsvezels en kalium.

De tomaat is één van de lekkerste groenten van juli omdat de tomaten uit Spanje en Marokko uit de volle grond komen en dan dankzij de zonnestralen in de lente en zomer mooi rood en zoet zijn geworden. In Nederland worden de tomaten het hele jaar in een verwarmde kas gekweekt. Hierdoor hebben deze tomaten toch iets minder smaak.

Ga je dus op vakantie naar de zon binnenkort, vergeet dan niet op zo’n leuk marktje een paar heerlijke en smaakvolle tomaten te kopen.

Zin in tomaten gekregen? Wat dacht je van deze super zomerse tomatensalade met een beetje olijfolie?

Tomatensalade met mozzarella
Tomatensalade met mozza
rella, groene olijven en noten – The Healthy Life Company Tomatensalade met mozzarella, groene olijven en noten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *