Waar we vorige maand bij ‘ De lekkerste groenten van juli & waarom je ze moet eten’ een dipje in het weer hadden en ik dus met een vest aan zomerse groenten aan het promoten was, hebben we deze maand stralend weer bij de toppers van augustus.
In de schijnwerpers deze maand:
De courgette, de romanesco en de venkel.
We beginnen met de C van courgette.
Deze groene en gele toppers lijken veel op hun familielid de komkommer, maar wist je dat ze ook verwant zijn aan de pompoen? Een andere naam voor courgette is zucchini.
Waar broer komkommer vooral rauw gegeten wordt, is de courgette erg veelzijdig als het aankomt op bereidingswijzen. Je kan hem koken (al doe ik dat zelf nooit) bakken, grillen, in de oven stoppen, wokken, stoven, rauw eten of op de barbeque! Hij is echt heerlijk in de soep, lekker om met van alles en nog wat te vullen en met een dunschiller of spiraalsnijder maak je er de mooiste linten mee. Decoratief en lekker dus.
Maar hoe gezond is die courgette nu eigenlijk?
1 hele courgette (ongeveer 225 gram) bevat ongeveer 65 kcal. Daarnaast bevat een courgette lekker veel vitamientjes, voornamelijk vitamine A en C en een aantal B vitamines (o.a. B1 en B2). En qua mineralen : kalium, calcium, magnesium en jodium.
Schil een courgette ook vooral niet!! Want in de schil vinden we de antioxidanten caroteen, luteïne en zeaxanthine.
Deze 3 soorten antioxidanten zijn zeer gezond voor je ogen en helpen bij het behouden van goed zicht. Een extra reden om voldoende courgette te eten want met al dat gestaar naar je smartphone en tabletscherm kun je wel wat extra voedingsstoffen gebruiken.
De romanesco
Allereerst die naam. Waar komt die vandaan? Je kan het misschien al een beetje raden, de romanesco komt oorspronkelijk uit Italië en is genoemd naar de hoofdstad Rome. Italianen noemden de groente dan ook de Romeinse broccoli. De romanesco wordt ook wel torentjesbloemkool genoemd.
Waar je soms groenten, dierennamen, gebouwen , planeten etc hebt met namen die kant noch wal lijken te raken en waarvan je denkt ‘ waarom in hemelsnaam??!!’, vind ik romanesco of torentjesbloemkool heel goed passen. De buitenste bladen zijn namelijk bijna identiek aan de buitenste bladen van een bloemkool, de binnenkant lijkt qua kleur op een broccoli en qua vorm op een bloemkool-broccoli combi.
En hoe smaakt hij dan?
Precies wat je verwacht: als een combi tussen een bloemkool en een broccoli. Iets steviger dan de bloemkool, maar dan weer iets zachter qua smaak dan de broccoli.
Een topgroente voor kinderen!
Door de zachtere smaak, is de romanesco minder uitgesproken dan de broccoli en iets zoeter dan de bloemkool. Ik heb hem zelf nog niet aan kinderen voorgezet, maar heb je kids die niet komen aanhuppelen als je ze een bord groente voor wil zetten, probeer de romanesco dan eens!
Bovendien wil het oog ook wat, dus mooi serveren in kleine roosjes maakt ze voor kinderen ook aantrekkelijker en wil je uitpakken met een luxe diner a la een sjiek restaurant, dan is de romanesco ook je vriend.
Waarom zien we de romanesco niet het hele jaar in de supermarkt liggen?
De romanesco is een prachtige groente en mega gezond. Zo bevat hij veel vezels, vitamine C en K, een aantal B- vitamines, mangaan, fosfor en kalium. Hij staat zelfs onder wetenschappelijke belangstelling voor mogelijk kanker voorkomende, of genezende eigenschappen.
De reden dat de romanesco niet het hele jaar in de supermarkt ligt is waarschijnlijk omdat hij in Nederland pas 1986 voor de consument wordt gekweekt. Dat klinkt niet superjong als je beseft dat dat ook alweer 32 jaar geleden is, maar even ter vergelijking:
De aardappel is al vanaf de 18e eeuw volksvoedsel in Nederland en familielid de broccoli al vanaf de jaren ’70.
Als we nu allemaal fanatiek de romanesco op ons menu zetten, dan wordt hij over een tijdje misschien wel net zo populair als de avocado nu is.*
*De import van deze vrucht is namelijk sinds 2006 verdrievoudigd en koffieboeren in Tanzania veranderen hun koffieplantages vanwege de kelderende koffieprijs tegenwoordig in avocado plantages.
De romanesco is het best verkrijgbaar tussen augustus en december.
Venkel
Tijd voor de laatste uit het rijtje van de lekkerste groenten van augustus & waarom je ze moet eten: de venkel.
Venkel: Wat is het en wat kun je er mee?
Venkel is een plant die al eeuwenlang gebruikt wordt vanwege zijn geneeskracht. De draadvormige vertakkingen van venkel worden gebruikt als kruid en de zaden als specerij.
Grootmoeders middeltjes
Vroeger gaven grootmoeders venkelthee aan baby’s bij buikkrampjes omdat venkel kan helpen bij darmklachten. Nu wordt dit niet meer geadviseerd omdat bij te hoge doseringen van de aromastoffen die in venkel aanwezig zijn, er schade kan optreden aan de lever. Darmkrampjes bij baby’s kun je dus beter met andere methoden verlichten.
Als je als volwassene last hebt van kramp of menstruatiepijn kan een kopje venkelthee wel verlichting brengen. Maar neem dit dus niet als je borstvoeding geeft en uiteraard niet elke dag en niet teveel! p.s. deze aromastoffen zitten ook in anijs, dus hierbij geldt hetzelfde!
Voedingswaarde venkel
Venkel is een groente die het niet moet hebben van hoge hoeveelheden vitamines. Hij bevat vitamine C, maar verder moet hij het vooral hebben van het mineraal kalium, dat bloeddruk verlagend werkt en van veel actieve plantenstoffen die er voor zorgen dat venkel de spijsvertering kalmeert.
Wat kun je ermee in de keuken?
Je kunt de venkel koken, stomen, roerbakken, in de oven stoppen of rauw eten. Hij is vooral lekker in salades in combi met tomaten of in een heerlijk licht verteerbaar soepje. Het loof hoef je niet weg te gooien, want dit kan dienen als garnering.
Ter inspiratie ben ik zelf ook aan de slag gegaan met venkel, en heb ik een heerlijk fris en healthy venkelsapje gemaakt.
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om de courgette, de romanesco en de venkel op je menu te zetten. Liefs Fardau