Bloemkool breadsticks? Wat is dat nu weer? broodsticks met bloemkool? Tja, als ik zou zeggen:
‘ Lieve mensen, wie heeft er zin in een bloemkool soepstengel? ‘
of ‘ zal ik vandaag nog wat bloemkool broodstengels maken?’ dan kijkt iedereen mij waarschijnlijk aan of ik gek ben geworden…
Daarom noem ik deze creatie dus maar bloemkool breadsticks. Klinkt dit aanlokkelijk? Ik hoop het. Een veel belangrijkere vraag: ‘ Is het lekker?’ Jazeker!
Toen ik begon aan dit recept en de bloemkool aan het uitknijpen was.. Whut?! – ja dit is noodzakelijk en zie je op de foto hieronder, stap 6 – toen dacht ik ook ‘ wat moet dit in hemelsnaam worden… een of ander mislukt experiment?’ maar nu ik ze heb gemaakt en geproefd ben ik helemaal enthousiast!
Zijn deze breadsticks gezond?
Ja en nee. Ze zijn gezonder dan standaard soepstengels, kaasstengels etc. omdat je bij dit recept geen bladerdeeg of ander witte meel of bloem gebruikt. In plaats daarvan gebruik je dus – heel healthy- bloemkool.
Het minder gezonde onderdeel van deze bloemkool breadsticks is kaas.. omdat er in verhouding best wat kaas in dit recept gaat zijn ze dus niet ultra- gezond, maar wel errug lekker… Kaas bevat namelijk best veel verzadigd vet. Je kunt er dan ook voor kiezen om een iets minder vette kaas te gebruiken, kies dan voor een 20+ of 30+ kaas.
Dan gaan we nu met het recept beginnen.
Wat hebben we daar voor nodig:
- 1/2 verse bloemkool of 1 kleintje of 400-500 gram bloemkoolrijst
- 2 eieren
- 1 bol mozzarella of 125 gram andere kaas die je lekker vindt
- 30 gram geraspte 30+ kaas
- Italiaanse kruiden naar smaak
- peper en een klein beetje zout (niet teveel zout, de kaas is ook al behoorlijk zout!)
Wat moeten we daar voor doen?
- verwarm de oven voor op 190 graden celcius.
- Was de bloemkool en snijd hem in roosjes
- Doe de bloemkoolroosjes in de foodprocessor of keukenmachine en vermaal tot de bloemkool het formaat van rijst heeft (als je voorverpakte bloemkoolrijst uit de winkel koopt dan kun je stap 2 en 3 natuurlijk overslaan 🙂
- Plaats de bloemkoolrijst in een ovenschaal en bak het in de oven voor ongeveer 20 minuten. Dit doen we omdat de bloemkoolrijst dan het vocht vrijgeeft, wat we er vervolgens uit persen. Hierdoor worden de breadsticks straks niet zompig.
6. Ik zal stap 5 op de afbeelding hierboven even verduidelijken. Het is nu tijd om al het vocht uit de bloemkool te knijpen. Let op: laat de bloemkool eerst 5 minuten afkoelen als hij uit de oven komt!
Als de bloemkool iets is afgekoeld pak je de hoeken van de keukendoek bij elkaar en knijp je er in zo hard als je kunt! Het is de bedoeling dat alle vocht uit de bloemkool in de kom onder de keukendoek terecht komt. Er komt flink wat vocht uit, reken op 2 theeglazen vol vocht!
7. Open de keukendoek en tadaa! je hebt mooi droog bloemkooldeeg.
8. Voeg de eieren, de mozzarella, de Italiaanse kruiden, het peper en wat zout toe en meng dit door elkaar
9. Maak hier een mooie deegbal van
10. Verwarm de oven weer vast voor, maar nu op een hogere temperatuur! zet de temperatuur van de oven op: 22-230 graden Celcius
11. Spoel de ovenschaal die je gebruikt hebt bij stap 4 even om met water en maak hem droog
12. Plaats bakpapier in de ovenschaal en plaats daar het bloemkooldeeg in. Hierdoor blijven de bloemkool breadsticks straks niet aan de ovenschaal kleven
TIP: Verfrommel het bakpapier eerst tot een prop, haal de prop uit elkaar en plaats het bakpapier dan in de ovenschaal. Hierdoor blijft het bakpapier een stuk beter op zijn plaats liggen!
13. Verdeel het bloemkooldeeg in de ovenschaal (zie foto’s)
15. Plaats de ovenschaal met het bloemkooldeeg in de oven en laat dit ongeveer 20 minuten gaar worden
LET OP: Houd de kaas in de gaten, als het te snel gaat met de bovenkant, plaats dan een stuk aluminiumfolie over de schaal zodat de kaas niet aanbrandt.
16. Haal vervolgens de bloemkool breadsticks uit de oven en verdeel in repen.
TIP: Gebruik hiervoor een broodmes
Tadaa!! Klaar zijn je bloemkool breadsticks!
Serveer ze met wat saus naar keuze zoals bijvoorbeeld chilisaus of tzazikisaus. Lekker en leuk om uit te delen bij de borrel.
Ze zijn heel verleidelijk om in een keer op te eten, (hier spreekt iemand uit ervaring hihi) maar je kunt er (heel verstandig! 🙂 ) ook voor kiezen om er een paar te eten als snack en de rest te bewaren in de koelkast (2 dagen) of in de vriezer: 1 maand.
Laat me even weten of jullie net zo enthousiast zijn als ik (en als mijn vriend die de stille hoop koesterde dat dit zijn avondmaaltijd was haha 🙂