Fardau met de lekkerste groenten van maart

De lekkerste groenten van maart & waarom je ze moet eten

Fardau & de lekkerste groenten van maart

Maart is de maand waarin de lente begint. Gedachten aan zon,  vers gemaaid gras en frisse was aan de lijn gaan daarbij door mijn gedachten, maar toch is het in maart vaak nog een stuk kouder, winderiger en natter dan we zouden willen.  

Om toch alvast een beetje het lentegevoel te krijgen heb ik hier voor jullie een lekker recept met postelein. 

Winterpostelein – The Healthy Life Company 

 Wat is postelein? 

Postelein is een badgroente die oorspronkelijk uit het Midden Oosten komt. Tegenwoordig wordt postelein ook in Nederland geteeld, en de postelein die je op je bord hebt liggen komt dan ook van Nederlandse bodem.  

Postelein bestaat uit 2 varianten namelijk: winterpostelein en zomerpostelein (al noemen we de zomerpostelein meestal gewoon postelein). Het verschil zit hem in de structuur en de oogsttijd van het plantje. Zo is winterpostelein fijn van structuur erg lekker om rauw in salades of stamppot te verwerken.  Zomerpostelein is wat taaier en doet het daarom goed in roerbakgerechten. 

Een nadeel van postelein is dat de groente maar kort houdbaar is. Enkele dagen in de groentenla.  Dit verklaart waarschijnlijk ook waarom de groente  een beetje vergeten is. Kwestie van niet te lang laten liggen dus. 

Waarom zou je postelein moeten eten? 

Je zou het misschien niet denken, maar postelein is een van de beste plantaardige bronnen van omega 3 vetzuren. Het vetzuur waar het hier om gaat is alfalinoleenzuur (ALA). Dit vetzuur kun je alleen binnenkrijgen via voeding. Dat alleen al lijkt mij genoeg reden om regelmatig postelein aan je maaltijd toe te voegen.

Omega3 vetzuren beschermen je tegen hart-en vaatziekten en depressies.  De overige gezondheidsvoordelen van postelein zijn:

  •  Postelein bevat  een grote hoeveelheid bètacaroteen 
  • Postelein is rijk aan vitamine C
  • Postelein is rijk aan ijzer 

Verkrijgbaarheid postelein

Postelein is niet overal het hele jaar verkrijgbaar.  De zomerse variant kun je van mei t/m september in de winkel vinden. Winterpostelein is  in maart en april verkrijgbaar. Af en toe zie ik postelein in de grotere supermarkten liggen, maar de grootste kans heb je bij de natuurwinkel, de groenteboer en op de markt. 

Dan gaan we nu verder met de tweede in het rijtje van de lekkerste groenten van maart: het radijsje. 

Radijsjes- The Healthy Life Company

Radijsjes, ik heb witte en rooie 

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar zodra ik het woord ‘radijsjes’  hoor dan is het eerste wat er in mijn hoofd gebeurt, dat ik spontaan het refrein van het bananenlied ga zingen. (liefst hardop 😉 ) 

Je weet wel:

                         En de baas zei:
Ja, ik heb geen bananen,
Ik heb geen bananen vandaag
Ik heb radijsjes, hele mooie, witte en rooie.
Maar ja, ik heb geen bananen,
ik heb geen bananen vandaag  
                                                                 

Het bananenlied 

Ik vind radijsjes er altijd heel fris en vrolijk uitzien. Die mooie rode kleur en die frisse witte binnenkant. En dan stop ik er eentje in mijn mond en denk ik ‘ o ja, toch wel pittig’  Je verwacht het gewoon niet van zo’n onschuldig rood knolletje. Toch is die ietwat scherpe, kruidige smaak van een radijsje perfect om een gerecht wat meer pit en frisheid te geven.

Snijd bijvoorbeeld eens een paar radijsjes in plakjes en leg de plakjes op je boterham met kaas. Dat geeft net wat meer sjeu aan je ‘ saaie broodje kaas’ en het levert meteen wat extra groente op. Ook lekker is een radijsje op je crackers met hummus of avocado.

Of neem eens een paar radijsjes als je snack-trek hebt. Ik wed dat je na een paar radijsjes verzadigd bent, terwijl je met chips zo een halve zak leeg eet… Ideaal dus als je wilt afvallen. 

Waarom zou je radijsjes moeten eten? 

Afgezien van het feit dat radijsjes perfect zijn om je snack- honger te stillen, heb je door het eten van 5 radijsjes alweer 50 gram groente te pakken voor vandaag. Dat is toch mooi alweer 1/4e deel van je aanbevolen hoeveelheid groente op een dag. 

Daarnaast bevatten radijsjes lekker veel vitamine C en voedingsvezels en blijken radijsjes kanker remmende eigenschappen te hebben. 

Als laatste in dit overzicht van de lekkerste groenten in maart is het de beurt aan witlof.  

Witlof – The Healthy Life Company

Brussels lof 

Witlof is een behoorlijk populaire groente in Nederland. Hij is het hele jaar door verkrijgbaar en je kunt er alle kanten mee op. Aardappels, pasta, of in de chili, de witlof vindt alles best.

 Witlof werd voor het eerst geteeld in Brussel in de 19e eeuw en waarschijnlijk voor het eerst verkocht in 1867 op de Brusselse markt onder de naam ‘ wit loof’ , ‘ endives’ of chicorées witloof’.  Belgen spreken van witloof.  Witlof  is een bladgroente die familie is van de chicorei (vandaar dus chicorées witloof).  

 Witlof wordt in het donker geteeld. Als de krop in het licht komt wordt hij door de vorming van chlorofyl namelijk groen.  

Witlof & bitter: een aantal tips

Witlof is een groente met een wat bittere smaak, wat er voor zorgt dat hij niet bij iedereen in de smaak valt. Vooral kinderen gruwen vaak van het idee om witlof te eten. Toch zijn er een paar simpele tips waarmee je witlof gemakkelijk minder bitter maakt: 

  1. Snijd de witlof in de lengte doormidden en haal eerst de kern eruit zodat je nog de mooie witte bladen overhoud. De kern zorgt namelijk voor de bittere smaak. (p.s. liever wat extra witlof kopen om voldoende te hebben omdat je de blaadjes rond de kernen weggooit, dan nooit witlof eten omdat je het geen kans durft te geven) 
  2. combineer witlof altijd met een aantal andere smaken zoals wortel en tomaat, een beetje honing-mosterddressing of een lekker zoet appeltje in een salade met rauwe witlof. 
  3. Kook de witlof niet te lang! 4  á maximaal 5 minuten in een klein laagje water is echt voldoende. Hierdoor blijft de witlof wit, fris en knapperig

 De gezondheidsvoordelen van witlof 

Tja, dit is waarschijnlijk niet het antwoord wat je wilt horen (maar misschien wel verwacht had 😉 ): 

Hoe bitterder de witlof, hoe gezonder hij is

De bittere stoffen in witlof bevorderen de uitscheiding van maagzuur en gal, wat weer bevorderend is voor de  gehele spijsvertering. Even heel kort gezegd: je darmen zullen je dankbaar zijn als je regelmatig witlof eet. 

Wat betreft voedingsstoffen is witlof vooral rijk aan vitamine C, foliumzuur, kalium en bevat het ook een goede portie voedingsvezels. 

Mocht je nog geen witlof- lover zijn, dan zou ik zeggen geef hem een kans, volg bovenstaande tips op en experimenteer om te ontdekken in welke vorm jij witlof wel lekker vindt. 

Radijs, postelein en witlof- The Healthy Life Company

Ik hoop dat ik je met het bovenstaande artikel weer heb weten te inspireren tot het maken van nieuwe combinaties en recepten met groenten die passen bij maart. Liefs Fardau 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *