Tja, deze laatste maand van het jaar is de maand van sinterklaas, de kerstman, borrels, 1e kerstdag, 2e kerstdag en misschien heb je zelfs wel een 3e of 4e kerstdag.
Niet de makkelijkste maand om je bezig te houden met gezond eten en waarschijnlijk ook niet de leukste. Dat hoeft natuurlijk ook niet perse. Niemand zegt jou dat je verplicht gezond moet eten, en als jij zin hebt om je helemaal te laten gaan met al die lekkernijen die liefelijk naar je lonken in de winkel, ga dan gerust je gang en zorg dat je er van geniet!
Als je toch wat op wilt letten deze weken heb ik een paar tips voor je.
Tip nummer 1: overdrijf het niet
Dit kan je natuurlijk 2 kanten op interpreteren: overdrijf het niet door een hele doos kerstkransjes in een keer achter elkaar naar binnen te werken, maar overdrijf ook niet door tegen alles nee te zeggen waar maar een molecuul suiker of vet in zit. Geniet bewust van deze dagen. Het is tenslotte maar 1 keer per jaar kerstmis.
Tip nummer 2 : Eet langzaam
Zorg er tijdens het kerstdiner of de kerstbrunch voor dat je langzaam en bewust eet. Leg je vork even aan de kant en proef goed wat je eet. Kauw je happen goed en sluit misschien zelfs even je ogen, zodat je nog meer kunt genieten van dat heerlijke stukje vlees of dat goddelijke stuk tiramisu. Naast dat je meer geniet is het beter voor je spijsvertering (waardoor je de voedingsstoffen beter opneemt) en eet je minder omdat je je lijf de kans geeft om het verzadigingshormoon leptine naar je hersens te sturen om een seintje te geven dat je vol zit. Hierdoor vermindert je eetlust en eet je uiteindelijk minder. Trouwens snel eten zorgt voor een minder goede vertering, wat kan zorgen voor gasvorming.. en je weet het: gas moet er ergens uit…dat laat zich niet weerhouden omdat het toevallig kerst is 😉
Tip nummer 3: Geef groenten een hoofdrol in je kerstdis
Vaak draait het bij kerst om veel vlees, vis, gevogelte, aardappels, bladerdeeg etc. Maar geef groente nu eens een grotere rol. Bijvoorbeeld door als hoofdgerecht een groentestoof te kiezen, of een lekkere groenteterrine. Je kan ook kiezen om lekker veel groente in het voorgerecht te verwerken. Bijvoorbeeld met een groene salade of een licht soepje van pompoen of courgette (liefst zonder room, wat naar mijn idee in deze soepjes totaal overbodig is) Door de groente bij het voorgerecht te serveren heb je je portie groente alvast te pakken en kun je je beter beheersen met de ongezondere items van het kerstmenu, omdat je eerder verzadigd zult zijn. Hierdoor zul je ook minder calorieën binnenkrijgen.
Tip nummer 4: Sausjes: on the side please!
Pas een beetje op met al die sausjes. Een saus of jus bij het vlees, een sausje over de groenten, sausjes bij de aardappels. Sauzen zijn vaak enorme calorieënbommen. Persoonlijk ben ik niet echt een sausjes- liefhebber. Ik houd ontzettend van puur eten en vind sausjes vaak afbreuk doen aan de smaak van de afzonderlijke ingrediënten. Daarom vraag ik in restaurants standaard of ze de saus apart willen serveren. Zo kan ik, als ik wil, saus toevoegen of niet en ligt mijn gerecht niet in een badje van saus te drijven. Om je calorie-inname tijdens de kerst te beperken kun je daarom aan je gastvrouw (of gastheer) vragen of ze saus apart, eventueel in een klein bakje, willen serveren. Als je zelf de gastvrouw/heer bent kun je dit natuurlijk standaard toepassen.
Tip nummer 5: Sla geen maaltijden over
Het is natuurlijk verleidelijk: een maaltijd overslaan om tijdens het kerstdiner ‘ iets meer te kunnen nemen’. Doe dit niet. Doordat je de maaltijd overslaat krijg je veel meer trek, waardoor de kans erg groot wordt dat je je volpropt met allerlei lekkere hapjes waardoor je uiteindelijk veel meer calorieën binnenkrijgt dan dat je had gekregen als je gewoon een normale maaltijd had gegeten.
Probeer ook om een uitgebreide brunch te weerstaan als je ‘ s avonds al een kerstdiner hebt. Kies OF een brunch OF een kerstdiner. Niet allebei. Kies er ook voor om de ‘normale maaltijd’ ‘ normaal’ te houden. Dus stel je hebt ‘ s avonds een kerstdiner eet dan bij het ontbijt of de lunch hetgene wat je op gewone dagen ook zou eten tijdens je ontbijt of lunch. Heb je juist een uitgebreide kerstbrunch kies er dan voor om ‘ s avonds als avondmaaltijd een lichte maaltijd te nemen. Gewoon een boterham met een soepje of een groenterijke salade bijvoorbeeld. De kans is groot dat je hierdoor ook nog wat extra voedingsstoffen binnenkrijgt in plaats van alleen maar vet, suiker en zout.
Tip nummer 6: Ga voor een klein dessert
Het is tijdens kerst soms bijna een ondankbare taak: het dessert maken. Als na de zoveelste gang eindelijk het dessert op tafel komt, kreunt de helft van de aanwezigen dat ze vol zitten. Toch gaan de meesten voor de bijl bij een heerlijk stuk ijstaart of tiramisu. Om iedereen – inclusief jezelf- een goed gevoel te geven is het handig om voor een kleiner en minder calorierijk dessert te gaan. Kies bijvoorbeeld voor een fruitdessert of serveer je dessert in een amuseschaaltje.
Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen inspireren om tijdens de feestdagen gezonde(re) keuzes te maken. Fijne kerstdagen en natuurlijk een super healthy 2019 gewenst! 🙂
Liefs, Fardau
Welke tip(s) ga jij toepassen deze feestdagen?