Het wordt kouder, de dagen worden korter, binnen bij de kachel is het warm en gezellig. Waarom zou je buiten de kou ingaan om te gaan hardlopen? In dit artikel geef ik je 5 redenen om het toch te doen…
1. Goed voor je weerstand
Een goede weerstand zorgt ervoor dat je lichaam weerstand kan bieden tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Als het verkoudheidsvirus probeert toe te slaan zullen je witte bloedcellen deze ziekteverwekkers onschadelijk maken. Maar als jouw weerstand laag is, werkt je afweersysteem niet goed en grijpt het virus zijn kans; bingo, je hebt het verkoudheidsvirus te pakken!
Door buiten te hardlopen help je je lichaam om ziekteverwekkers te bestrijden. Je longen ventileren beter bij regelmatig een rondje hardlopen en het vermindert de kans op luchtweginfecties.
2. Je krijgt toch je portie vitamine D binnen
Door naar buiten te gaan in de winter pak je toch nog wat zonlicht mee, wat zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D helpt bij de opname van calcium en fosfor uit je voeding en is nodig om botontkalking (osteoporose) tegen te gaan.
3. Koud(er) douchen, met gemak!
Na een lekker rondje hardlopen ben je zweterig en warm. In de zomer kan je dan vaak niet wachten om onder een koude douche te springen, maar doe dit in de winter ook! Koud(er) douchen klinkt niet meteen aantrekkelijk, maar het heeft veel voordelen. Waar warm douchen de huid uitdroogt en kan zorgen voor jeuk en huidirritatie, zorgt koud douchen er juist voor dat je huid gladder en zachter wordt.
Daarnaast zorgt koud douchen voor een betere doorbloeding, activeert het je vetverbranding en geeft het je energie.
4. Het voorkomt de winterdip
Veel mensen hebben er last van in de winter, de winterdip. Een slecht humeur door de kortere dagen of het veranderen van de temperatuur en een een gevoel van somberheid of vermoeidheid.
Door in beweging te komen in de buitenlucht vervang je dit rothumeur/gevoel door energie en vrolijkheid 🙂
Door de fysieke inspanning van het hardlopen maakt je lichaam namelijk endorfine aan. Dit zorgt voor een geluksgevoel. Na je hardlooprondje heb je de winterdip van je afgeschud en vervangen door een gevoel van trots en optimisme. Die run heb jij toch maar mooi weer even gedaan!
Doe je je hardlooprondje vroeg in de ochtend dan heb je daar de hele dag profijt van. Als je later op de dag nog eens naar buiten moet voor een boodschap, is dat voor jou geen probleem. Je hebt energie genoeg en buiten zijn voelt minder koud dan als je niet was gaan hardlopen.
Doe je je hardlooprondje later op de dag of in de avond, dan heb je vooral profijt van de vernieuwde energie. En als je op de bank ploft om nog een aflevering van je favoriete Netflix serie te kijken dan voelt dat als verdiend. Moe en voldaan stap je ‘ s avonds in je bed, je bent gezond bezig geweest vandaag!
5. Je verbrand meer calorieën in de kou
Door de lage temperaturen in de winter moet je lichaam harder werken omdat er meer warmteverlies plaatsvindt. Je lichaam moet harder werken om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Je verbrandt hierdoor dus meer calorieën dan als het minder koud is.
Maar hoe zit het dan met warmte? als het buiten erg warm is heeft je lichaam het moeilijk om al die warmte af te voeren. Je hart moet dan meer bloed naar de huid pompen, zodat de huid de warmte kan uitzweten. Dit kost veel energie, waardoor je dus ook veel calorieën verbrandt.
Het voordeel van lopen in de kou ten opzichte van lopen in de warmte is dat je loopsnelheid hoger ligt. Door je snellere loopje verbrand je iets meer calorieën.
Heb jij ook zo’n moeite om er in de herfst en winter op uit te gaan om buiten te hardlopen, en hoe krijg jij jezelf zo ver om toch te gaan?
Ook interessant om te lezen: