Mijn eerste gedachten bij het woord ‘ rabarber’:
- groente
- lange stengels
- zuur
- rijk aan oxaalzuur
- wat moet je er mee?
Eerlijk gezegd kon ik mijzelf niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst rabarber heb gegeten. En zelf er iets mee maken, dat had ik sowieso nog nooit gedaan. Toch wilde ik deze maand een rabarber recept maken. Lees hier waarom.
Maar ja, wat maak je dan?
Ik ben zelf gek op aardbeienjam dus een soort jam/compote-achtig iets met rabarber en aardbei spreekt mij wel aan. Het vervelende met rabarber is dat er in de meeste rabarberrecepten veel suiker wordt toegevoegd omdat de rabarber zo zuur is van zichzelf.
Daar wordt ik onder het mom van ‘ healthy’ toch niet zo vrolijk van. Daarom heb ik daar iets op bedacht:
rabarbercompote zonder kristalsuiker, honing, agavesiroop of welke kunstmatige zoetstof dan ook
Wat dan wel?
rabarbercompote met natuurlijke fruitsuikers
Helemaal zonder iets zoets lokte mij toch niet echt aan, maar met de suikers en vezels uit onderstaande vruchten moet het goed komen.
In plaats van de bovengenoemde zoetmiddelen kies ik voor de natuurlijke fruitsuikers van tutti frutti.
Is tutti frutti gezond?
Doordat tutti frutti gedroogd wordt gaat de vitamine C helaas verloren en bevat het meer suiker dan vers fruit. Toch is tutti frutti gezond omdat het nog voldoende andere vitamines en mineralen bevat en zeer rijk is aan voedingsvezels.
Oke, ondanks de suikers valt tutti frutti nog in de categorie ‘ gezond’. Het andere goede nieuws is dat deze rabarbercompote maar uit 3 ingrediënten bestaat!
Nou ja, niet valsspelen: 4 ingrediënten als je het glaasje water ook meetelt.
Laten we dus beginnen:
Wat hebben we daar voor nodig?
- 600-700 gram rabarber
- 600 gram aardbeien (vers of uit de vriezer)
- 200 gram tutti frutti
- 1/2 glas water
Wat moeten we daar voor doen?
- Was de rabarber onder koud stromend water
- Snijd 1 cm van de onderkant af
- Steek het mes aan de platte kant achter de schil en trek de schil eraf (je kan de rabarber ook met een dunschiller schillen)
- Snijd van de bovenkant indien nodig de bladeren er af
- Snijd de rabarber in stukjes
- Doe de rabarber in de pan met een half glaasje water zodat de rabarber niet droogkookt.
- zet het fornuis aan aan op de laagste stand en ontdoe de aardbeien ondertussen van hun kroontjes, voeg ze vervolgens toe aan de rabarber. (aardbeien uit de vriezer kun je er natuurlijk meteen bij doen)
- Snijd nu de tutti frutti in kleine stukjes en voeg de tutti frutti bij de rabarber een aardbeien in de pan (dat snijden stap 8 hoeft niet micro, want we gaan nog pureren)
- Roer goed door elkaar
- Voeg eventueel een beetje vanillepoeder toe of gebruik een vanillestokje
- Laat de compote op gemiddeld vuur ongeveer 10 minuten koken
- Pureer de compote met een staafmixer en dan is je compote klaar!
Tip: schenk de compote in leuke kleine glazen (weck)potjes en geef iemand deze zelfgemaakte traktatie cadeau!
Liefs Fardau
Rabarbercompote, leuk om cadeau te geven! Aardbei rabarbercompote